fbpx

WAAROM YOGA?

De fysieke en mentale voordelen van yoga

Yoga is naast dat het heel leuk is om te doen ook heel goed voor lichaam en geest. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat yoga vele fysieke en mentale voordelen heeft. Yoga vermindert o.a. stress, versterkt je lichaam, helpt angsten te overwinnen en verhoogt je immuunsysteem. Yoga is daarom ook enorm populair en de snelst groeiende sport in Nederland. Hieronder vind je een overzicht van een aantal voordelen die yoga oplevert.

FYSIEKE VOORDELEN YOGA

Verbetert houding

Door yoga te beoefenen leer je om je lichaam in een bepaalde houding te brengen. Hierdoor word je ook bewust van je houding in het dagelijks leven. Je houding verbetert en je lichaam wordt sterker, waardoor er minder rugklachten en nekklachten ontstaan bij langdurig achter het bureau zitten.

Vergroot flexibiliteit

Om yoga te beoefenen hoef je niet flexibel te zijn. Het maakt niet uit of je wel of niet je tenen aan kunt raken. Door regelmatig yoga te beoefenen zul je merken dat je lichaam flexibeler zal worden en dat je langzaam dichter met je handen bij de grond zult komen.

Versterkt je lichaam

Afhankelijk van welke yoga je doet, maar in Vinyasa en Ashtange yoga versterk je je hele lichaam. De houdingen worden voor een langere tijd vastgehouden, waardoor je je spieren versterkt. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk zodat je gezond en fit door het leven kan en lichamelijk klachten zoals RSI of rugklachten wegblijven.

Meer energie

Door gedurende de dag te bewegen, creëer je weer nieuwe energie. Hierdoor kun je weer vol nieuwe energie aan de slag. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je ’s avonds meer energie overhoudt om leuke dingen te ondernemen.

Helpt om afvalstoffen uit te scheiden

Tijdens yoga staat het loslaten centraal. Het loslaten van je gedachten, het loslaten van je verwachtingen, maar het gaat ook om loslaten van afvalstoffen in je lichaam. Vooral de gedraaaide houdingen zorgen voor een ontgifting van je lichaam. Doordat in gedraaide houdingen je organen een massage krijgen, gaan ze harder werker, waardoor je afvalstoffen sneller je lichaam verwijderen.

Verlaagt de bloeddruk

Stress en onze leefstijl zorgen ervoor dat veel mensen een hoge bloeddruk hebben zonder dat ze het weten.Een hoge bloeddruk kan tot allerlei ongemakken zorgen. Door yoga kun je je bloeddruk verlagen.

Zorgt voor betere nachtrust

Door de drukte van alledag kan het lastig zijn om je gedachten in bed uit te schakelen. Waardoor je blijft piekeren en moeilijk in slaap valt of licht slaapt. Yoga helpt je om je gedachten te ordenen, waardoor je met een opgeruimd hoofd kunt gaan slapen.

MENTALE VOORDELEN YOGA

Verhoogt de concentratie en creativiteit.

Tijdens yoga ben je actief bezig met je focus. Door yoga creëer je weer ruimte in de hersenen. Door even niet met alledaagse werkzaamheden bezig te zijn, maar je te richten op de yogahoudingen en de ademhaling word je weer scherp, alert en creatief. En je kunt je weer beter concentreren op je taken van de dag.

Stressvermindering en minder burn-out klachten

De combinatie van bewegen, ademhaling en mindfulness zorgt voor stress vermindering, meer energie en mentale fitheid. Door yoga blijf je in het hier en nu. Met behulp van je ademhaling houd je je aandacht bij je lichaam en ga je veel beter voelen hoe het met je lichaam gaat. En waar zich eventueel stress vasthoudt. Door deze lichamelijke signalen te herkennen, zul je niet zo snel meer over je grens gaan. En kun je je lichaam vervolgens weer sneller laten ontspannen. 

Het helpt de burn-out buiten de deur te houden en het helpt uit je burn-out te komen. Als je de neiging hebt tot een depressie of burn-out kun je met yoga hiervan bespaart blijven. Yoga creëert een stukje bewustwording waardoor je beter in staat bent om uit te zoomen en los te laten.

Meer focus

Omdat Yoga houdingen vragen om focus, oefen je tijdens je practice om niet aan andere dingen denken. Het voelt als thuiskomen in je eigen lichaam, iets wat je vaak negeert als je in de stress-modus bent. Je kunt daardoor de stress van het dagelijks leven even helemaal van je afzetten in een Yoga practice.

Durft meer

Yoga helpt je om angsten te overwinnen. Om in een yogahoudingen te kunnen blijven staan, vergt enige oefening. Soms heb je een houding binnen enkele keren onder de knie, maar andere houdingen kunnen wel jaren duren. Het vergt een enorm doorzettingsvermogen om de yogahoudingen keer-op-keer te blijven herhalen totdat je de houding onder de knie hebt. Daarnaast moet je over je angsten heen stappen. Angst om te vallen, angst voor het onbekende of een andere angst.  Dit doorzettingsvermogen en over angsten heen stappen, zul je ook terug zien in je dagelijkse leven, waardoor je ook hier sneller  geneigd bent om iets te doen dat buiten je comfortzone ligt.

Prikkelt het zenuwstelsel

Het uitvoeren van yogahoudingen leidt tot een positieve prikkel van ons zenuwstelsel. We krijgen daardoor een tevreden en gelukkig gevoel. En hierdoor voel we ons energieker. 

Contact?

Carolien de Milliano

@: info@yogacarolien.nl
T: 06-27145739

Algemene Voorwaarden
Privacy Statement
KVK nummer: 77076141
© 2021 Yoga Carolien 

SOCIAL MEDIA