fbpx

Do’s en don’ts van yoga

Wat zijn de onuitgesproken regels van yoga

Als je net begint met yoga dan kun je geconfronteerd worden met allerlei onuitgesproken regels waaraan iedereen zich houdt ofwel de etiquette van yoga. Zoals je schoenen in de kleedkamer achterlaten, niet praten in de studio voordat de les begint. Weet jij wat de do’s en don’ts zijn tijdens yoga? 

KOM OP TIJD

Zorg dat je minimaal 10 minuten voordat de les begint aanwezig bent. Het is voor je medestudenten vervelend als je de studio in komt stormen als de les al begonnen is. Dat haalt hun uit hun concentratie. Maar ook voor jezelf is het fijn om je les niet gehaast te beginnen. Ga voordat de les begint op een kussentje mediteren, lig in Savasana (Corpse Pose) of doe een andere houding die je fijn vindt zoals stretchen. Zo begin je de les relaxt en haal je meer uit je yoga practice.

ZET JE TELEFOON UIT

Je wilt tijdens de les niet afgeleid worden door je telefoon. Zet daarom zowel het geluid als de trilfunctie van je telefoon uit of nog beter schakel hem helemaal uit en laat je telefoon achter in de kleedkamer. Zo kom je niet in verleiding om op je telefoon te kijken als er berichten komen of om te kijken hoe lang de les nog duurt. Wil je een leuke foto maken voor Social Media, doe dit dan na afloop van de les.

DRINK NIET TIJDENS DE LES

Tijdens yoga is het beter om geen water of energiedrankjes te drinken. Met yoga wek je interne warmte op in je lichaam. Op deze manier wordt het reinigingsproces van je lichaam gestart. Door het drinken van water koel je je lichaam en stop je hiermee de reiniging van je lijf. Daarnaast leidt drinken je af. Gedurende yoga wil je gefocust blijven. Na de les is het belangrijk om voldoende water te drinken, want gedurende de les verlies je veel vocht dat je weer moet aanvullen. Daarnaast zorgt water ervoor dat de afvalstoffen die tijdens yoga vrijkomen, beter afgevoerd worden.

YOGA OP EEN NUCHTERE MAAG

Yoga kun je het beste doen op een nuchtere maag. Yoga op een volle maag kan zorgen voor kramp, misselijkheid of zelfs in actieve lessen tot overgeven. Deze ongemakken ervaar je vooral in twists, vooroverbuigingen en houdingen waarbij je jezelf ondersteboven keert. Het verwerken van je maaltijd kost energie, die je tijdens de les juist wilt gebruiken om in een houding te zijn. Eet daarom 2 uur voor de les niets. Of als je echt heel erg honger hebt kun je iets lichts eten zoals een stuk fruit.

LUISTER NAAR JE LICHAAM

Sta voordat de les begint even stil bij hoe je je voelt. Doe een bodyscan en kijk hoe je je lichamelijk, mentaal en op emotioneel vlak voelt. Laat die gevoelens er zijn, maar vel er geen oordeel over. Als je jezelf de tijd geeft om stil te staan bij hoe je je voelt kun je daar rekening mee houden tijdens de les. Bovendien helpt het je om beter te ontspannen en ben je je na de les meer bewust van wat de practice met je heeft gedaan.

GA NIET OVER JE GRENS

Bij yoga gaat het om je grens op te zoeken en te verleggen, maar je wilt niet over je grens heen gaan waarbij je het risico loopt op blessures. In plaats van jezelf in een houding te pushen, luister je goed naar de aanwijzingen van de docent en naar je lichaam. Je lichaam en de aanwijzigingen van de docent. Deze geeft vanzelf aan wanneer het genoeg is. Na een tijdje zul je merken dat je de houdingen steeds beter onder de knie krijgt en dieper in de houding komt of er langer in kunt blijven.

HOUD DE AANDACHT BIJ JEZELF

Wees niet jaloers op je buurman die diep in een houding komt. Ieder lichaam is anders en hoe diep je in een houding kunt, is onder ander afhankelijk van je botstructuur. Heb je weinig ruimte in je gewrichten dan zijn sommige poses moeilijker haalbaar, omdat de botstructuur het niet toe laat. En dat is helemaal niet erg, want het gaat niet om de uiteindelijke houding, maar het gaat om de weg ernaar toe. Geniet van de ervaring en voel wat je tegen komt.

HOUD REKENING MET ANDEREN

Zorg ervoor dat je anderen niet stoort als je de les binnenkomt, maar houd de aandacht bij jezelf. Doe zo rustig mogelijk, zodat je anderen niet stoort. Ga niet uitgebreid bijpraten met je medestudenten, maar bewaar dit voor na afloop van de les.

GEBRUIK GEEN PARFUM

Kom schoon, fris en zonder parfum naar de les. Tijdens yoga vindt er een reiniging van je longen plaats, waarbij je de ademhaling en het reinigingsproces niet wilt verstoren door sterke geparfumeerde geuren. Gebruik daarom in de studio geen spuitbussen, maar maak gebruik van ongeparfumeerde deodorant. Gebruik daarnaast ook geen parfum. 

BLOTE VOETEN

Yoga doe je op blote voeten. Zo heb je gedurende de houdingen voldoende grip tussen je voeten en de mat, waardoor je niet uitglijdt dat eventueel  een blessure kan oplopen. Daarnaast kun je ook beter aarden op blote voeten.

GEEF BLESSURES AAN

Heb je een blessure, lichamelijke of geestelijke klachten? Geef dit dan altijd aan bij de yogadocent voordat de les begint. De docent kan hier dan tijdens de les rekening mee houden en je eventueel een aangepaste houding geven om zo het herstel van je blessures te bevorderen.

ZWANGERSCHAP

Ben je zwanger geef dit aan bij de docent voordat de les begint. Ook als je nog maar in je eerste trimester zit en je eigenlijk nog niemand hebt verteld over je zwangerschap. Er is altijd wel ergens een moment dat je de docent alleen kunt spreken of anders kun je de docent ook even apart roepen. De docent kan tijdens de les hier rekening meehouden en kan je ook informeren over de houdingen die je beter kunt mijden tijdens de zwangerschap.

RESPECT

En de laatste is misschien wel de meest belangrijkste in yoga: respect. Behandel elkaar met respect en met aandacht. Kijk zonder te oordelen, maar met liefde en respect naar jezelf en naar de anderen. Laat iedereen zijn wie die is. 

“Practice and all is coming”

LEES OOK

Ik houd me bezig met yoga, gezonde leefstijl, voeding, persoonlijke ontwikkeling en ben hormoonexpert in opleiding. Hierover schrijf ik regelmatig op mijn blog. Bekijk hieronder de laatste artikelen.

Waarom yoga?

Waarom yoga?

WAAROM YOGA?De fysieke en mentale voordelen van yogaYoga is naast dat het heel leuk is om te doen ook heel goed voor lichaam en geest. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat yoga vele fysieke en mentale voordelen heeft. Yoga vermindert o.a....

Lees meer
Volle Maan

Volle Maan

Volle maan Het moment om nieuwe doelen te stellen De maan heeft een hele krachtige energie. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan. De maan heeft niet alleen invloed op de natuur, maar heeft ook invloed op ons als mens doordat we voor een groot...

Lees meer
Wat houdt de opleiding tot hormoonexpert in?

Wat houdt de opleiding tot hormoonexpert in?

WAT HOUDT DE OPLEIDING HORMOONEXPERT IN?Breng je hormonen weer terug in balansSinds ik de studie tot hormoonexpert volg, krijg ik regelmatig de vraag wat deze opleiding precies inhoudt. Het is een studie gebaseerd op de holistische visie waarbij je naar de mens kijkt...

Lees meer
Waarom zeggen we Namasté?

Waarom zeggen we Namasté?

De meeste yogadocenten sluiten de les altijd af met Namasté in combinatie met het handgebaar waarbij je je handen in gebedshouding voor je hart brengt. De studenten in de yogaklas doen dit vervolgens ook en groeten terug met Namasté. Maar weet je waarom we dit zeggen? En hoe heet eigenlijk het handgebaar dat we maken? In deze blog vertel ik je alles over Namasté.

Lees meer

Contact?

Carolien de Milliano

@: info@yogacarolien.nl
T: 06-27145739

Algemene Voorwaarden
Privacy Statement
KVK nummer: 77076141
© 2020 Yoga Carolien 

SOCIAL MEDIA