fbpx

WAAROM ZEGGEN WE NAMASTÉ?

Kom alles te weten over Namasté; de veelgebruikte groet bij yoga

De meeste yogadocenten sluiten de les altijd af met Namasté in combinatie met het handgebaar waarbij je je handen in gebedshouding voor je hart brengt. De studenten in de yogaklas doen dit vervolgens ook en groeten terug met Namasté. Maar weet je waarom we dit zeggen? En hoe heet eigenlijk het handgebaar dat we maken? In deze blog vertel ik je alles over Namasté.

Eerste yogales

De afsluiting van mijn eerste yogales kan ik me nog goed herinneren. Ik zat met gekruiste benen op mijn mat. Mijn handen in gebedshouding voor mijn hart en mijn ogen gesloten. Toen sloot mijn yogadocente af met Namasté. Waarop iedereen terug antwoordde met Namasté. Dit had ik niet zien aankomen, waardoor ik heel laat alsnog mompelend iets van Namasté kon uitbrengen. Dat ik vervolgens een beetje akward vond. Ik had weleens van Namasté gehoord, maar daar bleef het ook wel bij. De eerste keren dat ik het zei, voelde een beetje onwennig aan en had er niet echt gevoel bij. En ik begreep ook eigenlijk niet waarom we dit gebruiken.

Wat betekent Namasté eigenlijk?

Namasté komt uit het Sanskriet waar Nam buigen betekent. Namasté betekent letterlijk ‘ik buig voor jou’. Meestal wordt de betekenis anders verwoord, omdat ‘ Ik buig voor jou’ overkomt alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl Namasté juist het tegenovergestelde betekent. Het is een teken waarbij je elkaar groet op gelijkwaardig niveau en respect naar elkaar toont. Daarom wordt de vertaling van Namasté vaak omschreven als ‘Het licht in mij, groet het licht in jou’ .

Maar wat is dat licht in jou dan?

Het betekent dat je zonder te oordelen, met liefde en respect naar jezelf kunt kijken zoals je echt bent. Op deze manier kijk je niet alleen naar je zelf, maar zo kijk je ook naar de ander; onbevooroordeeld en vol liefde en respect naar de ander. Je laat iedereen in zijn waarde. En dit breng je over door te zeggen ‘ik groet het licht in jou’.

Anjali Mudra

Namasté wordt vaak gezegd in combinatie met een handgebaar namelijk Anjali Mudra. Bij Anjali Mudra breng je je handen in gebedshouding voor je hart, waarbij de vingers naar boven wijzen. Je duimen rusten tegen je borstbeen bij je hart. En je vingers en handpalmen breng je tegen elkaar aan.

Anjali betekent ‘offeren’ en Mudra betekent ‘handgebaar’. Door je handen in Anjali Mudra voor je hart te brengen, verbind je letterlijk de rechter met de linker hersenhelft. De rechter hersenhelft staat voor gevoel en de linker hersenhelft staat voor logica. Door je handen bij elkaar te brengen, breng je je gevoel en logica bij elkaar en breng je jezelf in balans. Je maakt connectie met je ziel en je laat je hart weer openen.

Hoofd buigen

Bij Namasté kun je je hoofd licht naar voren buigen. Dat je buigt voor een ander betekent dus niet dat je minderwaardig bent, maar juist dat je gelijkwaardig bent met ieder zijn unieke talenten en kwaliteiten en dat je elkaars aanwezigheid waardeert. Je betuigt op deze manier respect voor elkaar. Normen en waarden zijn hierbij heel erg belangrijk.

Door Namasté te zeggen maak je verbinding met degene die je groet. Je erkent die persoon en accepteert die persoon zoals diegene is. Door het samen delen zijn we met elkaar verbonden en zijn we één. Door dit tijdens de les met elkaar te delen, komen we dichter bij elkaar en zijn we samen een. En deze verbinding blijft, zelfs nadat je de yogamat afgestapt bent.

Ben je verplicht om Namasté terug te zeggen?

In yoga staat voorop dat je datgene doet wat goed voelt voor jouw lichaam en geest. Hetzelfde geldt voor Namasté. Voel je je er ongemakkelijk bij dan hoef je niets terug te zeggen, want dan zou het een gebaar zijn zonder gevoel. Ik vind het altijd een mooie afsluiting van de les, zowel als docent als student. Je voelt de liefde, de verbondenheid en de dankbaarheid. En het is een mooie manier om te laten zien dat je een ander respecteert en waardeert.

In Aziatisch landen is het heel gebruikelijke om elkaar te groeten met dit handgebaar. Het is een vorm van respect tonen aan de ander. Er wordt niet altijd Namasté gezegd er kan ook alleen een lichte buiging met het hoofd gemaakt worden. Naast elkaar te groeten met dit handgebaar worden ook de Goden zo gegroet en gerespecteerd.

Hopelijk ben je wat wijze geworden over Namasté. Ik ben benieuwd hoe het voelt als je de volgende keer Namasté zegt in de les.

Namasté

“You can’t rush something you want to last forever”

LEES OOK

Ik houd me bezig met yoga, gezonde leefstijl, voeding, persoonlijke ontwikkeling en ben hormooncoach in opleiding. Hierover schrijf ik regelmatig op mijn blog. Bekijk hieronder de laatste artikelen.

Waarom yoga?

Waarom yoga?

WAAROM YOGA?De fysieke en mentale voordelen van yogaYoga is naast dat het heel leuk is om te doen ook heel goed voor lichaam en geest. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat yoga vele fysieke en mentale voordelen heeft. Yoga vermindert o.a....

Lees meer
Volle Maan

Volle Maan

Volle maan Het moment om nieuwe doelen te stellen De maan heeft een hele krachtige energie. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan. De maan heeft niet alleen invloed op de natuur, maar heeft ook invloed op ons als mens doordat we voor een groot...

Lees meer
Do’s en Don’ts van yoga

Do’s en Don’ts van yoga

Als je net begint met yoga dan kun je geconfronteerd worden met allerlei onuitgesproken regels waaraan iedereen zich houdt ofwel de etiquette van yoga. Maar wat zijn nu de absolute do’s en don’ts tijdens yoga? Houd onderstaande yoga omgangsnormen in het achterhoofd om de yogales voor jou en je medestudenten zo aangenaam mogelijk te maken.

Lees meer
Wat houdt de opleiding tot hormoonexpert in?

Wat houdt de opleiding tot hormoonexpert in?

WAT HOUDT DE OPLEIDING HORMOONEXPERT IN?Breng je hormonen weer terug in balansSinds ik de studie tot hormoonexpert volg, krijg ik regelmatig de vraag wat deze opleiding precies inhoudt. Het is een studie gebaseerd op de holistische visie waarbij je naar de mens kijkt...

Lees meer

Contact?

Carolien de Milliano

@: info@yogacarolien.nl
T: 06-27145739

Algemene Voorwaarden
Privacy Statement
KVK nummer: 77076141
© 2020 Yoga Carolien 

SOCIAL MEDIA